Skip to main content

Vær en del af løsningen: 10 gode råd til et mere bæredygtigt år

Hos Partneren tror vi på, at en bæredygtig forretning er en investering i en sundere og mere modstandsdygtig forretning for fremtiden. Derfor har vi siden 2019 arbejdet seriøst med bæredygtige tiltag, bl.a. flere grønne udviklingsforløb, en bæredygtig strategi og i 2022 ansatte vi en grøn projektleder, som har søsat flere tiltag inden for bæredygtighed. I denne artikel spørger vi vores grønne projektleder, Pernille Kassow, ind til vigtigheden af bæredygtighedsarbejde i virksomheder, og giver dig 10 gode råd til, hvordan man kan få mere bæredygtighed ind i sin virksomhed bygget på den erfaring, vi har fået ved at arbejde med bæredygtighed over de seneste par år.

BÆREDYGTIGHED ER EN GOD FORRETNING

Nyt år, nye vaner. Hos Partneren skruer vi i 2023 endnu mere op for vores grønne målsætninger, og du og din virksomhed kan gøre det samme! Vi har spurgt Pernille, vores grønne projektleder, om hvorfor virksomheder bør arbejde med bæredygtighed, og hvad det betyder:

“Bæredygtighed er et begreb, der spænder bredt og samtidig fylder mere og mere i virksomheder. I 2024 træder det nye EU-direktiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft for de største virksomheder, men de vil kigge på deres værdikæder, og derfor gælder det om at begynde at arbejde med bæredygtighed uanset størrelsen på éns virksomhed. Der bliver altså stillet flere krav til éns virksomhed både gennem lovgivning, men Klimabarometret 2022, som er CONCITO’s årlige holdningsundersøgelse, viser også, at 88 % af danskere mener, at klimaforandringer i nogen eller høj grad er et alvorligt problem (CONCITO, 2022), og éns eksisterende og potentielle kunder stiller altså også krav til, hvordan man driver virksomhed. Desuden tiltrækker man dygtige medarbejdere, som også har disse krav til arbejdspladsen, og både social og økologisk bæredygtighed fylder altså mere og mere i bevidstheden hos folk. Udover krav til social og økolologisk bæredygtighed, så er der også mulighed for at arbejde med økonomisk bæredygtighed gennem bl.a. de besparelser man kan finde, den stærkere konkurrencekraft og evt. nye forretningsmuligheder, der opstår ved at kigge på mere grønne alternativer.”

Vidste du, at planter på kontoret absorberer forurenende stoffer i luften, udleder ilt og samtidig skaber god stemning? (Jylllands-Posten, 2018)

10 GODE RÅD TIL MERE BÆREDYGTIGHED I 2023

1. Spis mere grønt

De Officielle Kostråd anbefaler, at man spiser mere planterigt og mindre kød, og dette er også af hensyn til at spise mere bæredygtigt (FVM, 2023). Hvis man følger disse, kan man ifølge et studere fra DTU reducere den samlede årlige CO2-udledning på drikke- og fødevarer alene med op til 35 procent (FVM, 2023). Som virksomhed kan man vælge en mere grøn og økologisk madordning med mindre kød – men man kan også få nogen til at afhente éns madaffald, som kan blive omdannet til energi i samarbejde med enten éns dagrenovatør eller en virksomhed som Daka Refood.

2. Beslut jer for en grøn indkøbspolitik

Alle virksomheder har behov for at indkøbe services eller produkter, og her kan man udarbejde en grøn indkøbspolitik, så man undgår ressourcespild. Den kan bl.a. indeholde en forpligtelse til primært at købe miljømærkede services eller produkter, købe genbrug eller dyrere produkter der er tidsløse og har en lang levetid, købe lokalt for at minimere transport og sikre ordentlige forhold, mindre kemi bl.a. gennem krav til produktion gennem certificeringer. Og husk at give til genbrug, når noget ikke skal bruges mere!

3. Følg den nye Affaldsforordning

Med et stort forbrug kommer ofte en stor affaldsmængde. Der er pt. trådt en ny Affaldsforordning i kraft, som stiller krav til affaldssortering og opfordrer til, at man integrerer bæredygtig affaldshåndtering på éns arbejdsplads. For at minimere sin affaldsmængde kan man både minimere sit forbrug (undgå f.eks. at printe unødvendigt eller brug mindre papir, når du tørrer hænder), men det er også en god idé at undersøge muligheder for at tjene penge på sorteret affald eller genanvendelse på arbejdspladsen (vidste du bl.a., at kaffegrums kan bruges som plantegødning?)

Læs om affaldshåndtering her >

4. Reducer plastikforbruget

Plastik er et materiale, der er svært at nedbryde, og man ender ofte med mikroplast, som flyder ud i verdenshavene, eller ender i kroppen på dyr. Mange produkter kommer i plastemballage eller er pakket ind i plastik, og man kan undersøge muligheder for at minimere dette enten ved at finde leverandører, som ikke pakker i plast eller anvender genbrugsplast.

5. Gør transporten grønnere

Transport fylder ofte meget i en virksomheds CO2e-belastning, og her kan man udarbejde en politik, der bl.a. omfatter: udskiftning til elbil eller mere offentlig transport, undgå mellemlandinger på flyrejser, og arbejde mere online, så der ikke er et behov for at belaste unødvendigt.

6. G som i Governance

At arbejde med bæredygtighed kræver både en strategi, men også engagement fra ledelsesniveauet, så man kan skabe mere gennemsigtighed i, hvordan éns virksomhed drives. Det betyder, at man skal vælge en ramme at arbejde ud fra, her kan man bl.a. kigge på internationale standarder, og derefter kan man gå i gang med ting som bæredygtighedsrapportering, at skrive virksomhedens code of conduct eller lægge sit klimaregnskab.

Læs om Partnerens bæredygtighedsindsatser her >

7. Spar på elforbruget

Der er mange potentialer, når det kommer til at skrue ned for sit forbrug – el er ofte et område, der er gode muligheder for at komme i gang med. Man kan bl.a. slukke for el, der ikke bruges, købe eller udskifte produkter så de har et bedre energimærke, vælg LED-lys, elspareskinner, bevægelsessensorer eller timere, eller stil køleskabstermastaten ned.

8. Giv noget tilbage til lokalsamfundet

Som virksomhed er man afhængig af infrastruktur og indsatser i éns lokalområde, så giv noget videre til dette – også på arbejdspladsen i samtalen med kollegaen.

9. Vær politisk aktiv

Mange af de regler og love vi skal efterleve, er et produkt af politiske ambitioner og samarbejder. Brug din stemmeret og vælg politikere, der har fornuftige klimamål eller vil investere bæredygtigt.

10. Fokuser på uddannelsesmuligheder

Social bæredygtighed er en vigtig del af at skabe en god arbejdsplads, og efteruddannelse og kurser m.m. er med til at fastholde og fortsat have dygtige og engagerede kollegaer. Det kan sågar være, I skal uddannes inden for bæredygtighed, så alle er klædt godt på udfordringerne!

Læs om uddannelse og opkvalificering hos os >

Kilde:

(CONCITO, 2022): https://concito.dk/nyheder/danskerne-vil-groenne-omstilling-men-ikke-enhver-pris-0

(FVM, 2023): https://fvm.dk/foedevarer/mad-maaltider-og-sundhed/de-officielle-kostraad

(Jyllands-Posten, 2018): https://jyllands-posten.dk/bolig/ECE10219087/indret-med-planter-og-faa-et-bedre-indeklima/


ØNSKER DU MERE INDSIGT, GODE RÅD OG INSPIRATION TIL DAGLIGDAGEN? TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

Tilmeld her